Az utóbbi két blogbejegyzéssel elkezdett sorozatot folytatom, melynek lényege, hogy a
SZABADGYÖK=ROSSZ és az ANTIOXIDÁNS= ÖRÖK ÉLET paradigma helytelenségét szeretném példákkal megvilágítani. Korábban arról írtam, hogy a testmozgás kedvező élettani hatásainak kialakulásához nélkülözhetetlenek a szabadgyökök, és bizony ebbe a folyamatba az antioxidánsok nem a "jó oldalon" kapcsolódnak be. Legutóbb a nagy karriert befutott szabadgyök, a nitrogén monoxid példáján mutattam be, milyen sokoldalúan használja a szervezetünk ezt a gyököt értágításra, idegsejtek közötti kommunikációra és kórokozók elpusztítására. A mai bejegyzésben egy a daganatkutatás területéről vett példával szeretném hangsúlyozni, hogy a szabadgyökök és antioxidánsok szerepe itt sem fekete vagy fehér.
Epidemiológiai vizsgálatokban kimutatták, hogy a sárgarépa és a sütőtök szép piros pigmentje, az antioxidánsként is ismert béta-karotin, csakúgy mint sok más antioxidáns nem rendelkezik rákmegelőző hatással. Ettől talán kevesen riadnak fel délutáni szunyókálásukból, az a felismerés viszont már nagy visszhangot váltott ki, hogy dohányosokban a béta-karotin fokozta a tüdőrák kialakulását. A jelenség mechanizmusa a mai napig nem teljesen tisztázott, de utóvizsgálatokból az is kiderült, hogy a táplálkozással bevitt béta-karotin mennyiségek esetén nem kell számolni a rákkockázat fokozódásával még dohányosokban sem.
Ez a történet - véleményem szerint - több tanulsággal is szolgál:
1. A tudományban a dolgok nem feketék vagy fehérek, ezért célszerű kerülni a leegyszerűsítő megfogalmazásokat.
2. Ha egy - akár természetes, akár mesterséges - anyag hatásairól beszélünk, akkor fel kell tenni a mennyi? kiben? mikor? kezdetű kérdéseket is, hogy pontosítsuk kijelentéseinket.
3. Egy természetben előforduló, és például a táplálékkal bevitt anyag hatása nem feltétlenül azonos a kapszulázott anyagéval, mert más koncentráció-tartomány érhető el vele, és a táplálkozás során több más, potenciálisan biológiai hatással rendelkező anyag kombinációjában kerülnek a bioaktív molekulák a szervezetünkbe.
A címben feltett kérdésre visszatérve tehát "Dohányzóknak répastop?" a válasz: semmi nem indokolja, rágcsálják nyugodtan, de béta karotin tartalmú kiegészítők szedését nem ajánlanám.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése